در باره دانشگاه رابعه بلخی

دانشگاه رابعه بلخی به منظور تربیه نیروی انسانی در راستای خودکفایی علمی و اقتصادی جمهوری اسلامی افغانستان تاسیس گردیده است


مروری بر تاریخچه دانشگاه

دانشگاه رابعه بلخی در اواخر سال 1390 تاسیس گردید و پس از طی مراحل قانونی با دریافت مجوز رسمی از وزارت محترم تحصیلات عالی جمهوری اسلامی افغانستان در ماه میزان سال 1391 به طور رسمی فعالیت خود را در شهر کابل اغاز کرد. رابعه بلخی در شروع با دو رشته ی اقتصاد و حقوق اغاز بکار کرد. در مدتی کوتاهی پس از اخذ جواز، دو رشته ی دیگر, رشته انجنیری و کمپیوتر ساینس نیز در ان اضافه شد.

پس از یک دور فراغت، در سال 1394 و تکمیل معیار های وزارت تحصیلات عالی از موسسه تحصیلات عالی به دانشگاه ارتقاء یافت.

با توجه به مشکلات عدیده ای افغانستان در بخش صحت و نیاز جدی به افراد متخصص در این بخش، دانشگاه رابعه بلخی در سال 1395 رشته قابلگی و در سال 1396 رشته فارمسی را ایجاد کرد.

دانشگاه رابعه بلخی فعلا دارای سه شعبه در سه منطقه مهم شهر کابل است؛ این مرکز علمی در دو شعبه دارایی تعمیر دایمی و استندرد می باشد. تعمیر شعبه مرکزی در هفت طبقه و مخصوص محیط درسی دیزاین و اعمار گردیده است. شعبه برچی دارای دو تعمیر در دو و چهار طبقه اعمار گردیده است.

اکنون با چهار دور فراغت، خوش بختانه با گذشت هشت سال به صورت یک مرکز علمی پیشرو در عرصه تحصیلات عالی جایگاه ارزشمندی پیدا کرده است و یکی از مراکز معتبر در سطح کشور در بخش خصوصی به حساب می آید.


اصول و ارزش های دانشگاه رابعه بلخی

بر اساس ماده 43 قانون اساسی افغانستان، ((تعلیم حق تمام اتباع افغانستان است)). دانشگاه رابعه بلخی با تلاش همه ذی نفعان و برنامه ریزی دقیق مسئولیت خود می داند تا زمنیه ای دسترسی همه ای متقاضیان به تحصیلات عالی را فراهم سازد. این دانشگاه در چشم انداز دراز مدت، دانشگاه باورمند به ارزشهای اسلامی، دست اورد های علمی و پیشرو در سطح کشور خواهد بود که منطبق با استاندارد های ملی و جهانی در تولید و اشاعه علم، آموزش و پژوهش با بهره گیری از ظرفیت های اساتید توانمند و متخصص برای تربیت دانشجویان با ظرفیت مساعی به خرچ دهد. برای دستیابی به چنین چشم اندازی بر اصول و ارزش های ذیل تاکید می نماید:

  1. محوریت دانایی و تاکید بر تخصص و شایسته سالاری؛
  2. برابری و نفی هرگونه تبعیض جهت تسهیل دسترسی برابر به فرصت های آموزشی و پژوهشی؛
  3. تقویت وحدت ملی به مثابه شرط اساسی توسعه همه جانبه کشور؛
  4. رعایت اخلاق و کرامت انسانی در روشنایی تعالیم دین مقدس اسلام و ارزش های بشری؛

اهداف دانشگاه

هدف اصلی دانشگاه رابعه بلخی، تربیت نیروی انسانی متخصص، متعهد و فعال در راستای نیازهای علمی ومسلکی در کشور است.

این دانشگاه با فراهم نمودن محیط علمی سالم و پویا با استندردهای لازم برای علاقه مندان تحصیلات عالی، اهداف ذیل را دنبال می کند:

  1. ارایه آموزش تخصصی با کیفیت و بهبود مستمر کیفیت تحصیل در دانشگاه؛
  2. پرورش و انکشاف استعدادهای دانشجویان در عرصه های نظری، عملی و تحقیقی؛
  3. تشکیل دوره های ماستری با فراهم سازی امکانات و نیروی انسانی لازم؛
  4. افزایش امکانات و ظرفیت های تحصیلی و تحقیقی شامل کتابخانه، لابراتوارها، متون و مواد درسی.
  5. ارتقای کیفی کدر علمی و اداری
  6. بهبود مستمر و اصلاح تشکیلاتی و نظام اداری و ایجاد یک نظام اداری شفاف، کارا، مدرن و مؤثر در دانشگاه جهت بهره گیری مؤثر از امکانات و منابع (انسانی، مالی، فیزیکی و...) ؛
  7. گشترش فعالیت های دانشگاه رابعه بلخی در سایر نقاط کشور بوِیژه مناطق محروم از مراکز تحصیلات عالی.
  8. تلاش در جهت فراهم سازی زمینه تحصیل برای اقشار اسیب پذیر جامعه مثل زنان، خانواده شهدا، معلولان و افراد ممتاز که توانایی مالی ندارند.
  9. بر قراری ارتباط با دانشگاه ها ومراکز علمی تحقیقاتی معتبر در کشور و سایر کشورها؛
  10. تقویت مرکز تحقیقات دانشگاه و جهت دهی مسیر دانشکده ها از تدریس محض به تحقیق بر سر یک موضوع خاص

توسعه امکانات و منابع

دانشگاه رابعه بلخی، در حال حاضر دارای ساختمان های مجهز در موقعیت مناسب و سهل الوصول، صنف ها و واحدهای اداری مجهز و استاندارد، کتابخانه ، کافی نیت، امکانات و وسایل گرمایشی و سرمایشی مناسب و همچنین فیس نسبتا پایین در سطح دانشگاههای فعال در سطح شهر کابل می باشد.

دانشگاه مصصم است طی پنجسال اینده برای شعبه سوم نیز تعمیر استندرد و دایمی ایجاد کند.

رابعه بلخی با ارتقای فضا و امکانات سخت افزاری و نرم افزاری مناسب و با استفاده از فناوری های نوین، امکان توسعه و تکامل توانمندی های بالقوه کارکنان، دانشجویان و اعضای کدر علمی را به عنوان ارزشمندترین سرمایه انسانی فراهم می سازد تا از این طریق به ارتقای سطح رفاه عمومی جامعه و توسعه پایدار کمک نماید. این دانشگاه می خواهد با ارایه خدمات آموزشی منطبق با استندردها و لوایح وزارت تحصیلات عالی به یکی از بهترین مراکز تحصیلات عالی در کشور تبدیل شود.


سیستم آموزشی

سیستم آموزشی دانشگاه رابعه بلخی براساس معیارهای مدرن آموزشی و در چارچوب سیستم کریدت عیار شده است. تعداد کریدت/ واحد درسی که در هر دانشکده تدریس می شود به چهار بخش؛ مضامین اساسی، مضامین تخصصی، مضامین اختیاری و پوهنتون شمول، مضامین عملی و مونوگراف/پروژه دسته بندی شده است.

همچنان در تدریس و آموزش از روشهای؛ لکچر، پرسش و پاسخ، مشاهدات، کار گروپی، مشارکتی، PBL و CBL استفاده می گردد.

نمرات هر سمستر براساس شیوه های ارزیابی محصلان و نمرات کورس؛ حاضری، فعالیت صنفی، کار خانگی 20 نمره. امتحان وسط سمستر 20 نمره. امتحان پایان سمستر 60 نمره اجراء می گردد.

این دانشگاه در حال حاضر دارای شش دانشکده می باشد که عبارتند از:

  1. دانشکده اقتصاد؛ با دیپارتمنت های : ((اقتصاد))، و ((مدیریت تجارت))
  2. دانشکده حقوق؛ با دیپارتمنت های: (قضا و سارنوالی) و ((علوم سیاسی))
  3. دانشکده کامپیوتر ساینس؛ با دیپارتمنت های : ((مهندسی نرم افزار)) ، (( تکنالوژی معلوماتی))،
  4. دانشکده انجنیری با دیپارتمنت های انجنیری سیول و انجنیری برق؛
  5. دانشکده قابلگی عالی؛
  6. دانشکده فارمسی؛